Pyszna konopna bawarka

Pyszna konopna bawarka

Bawarka to napój, którego bazowymi składnikami są herbata oraz mleko. Nie jest to może ulubiony napój Polaków, ale my wiemy co zrobić, żebyś na myśl o rozgrzewającym napoju pomyślał/ła właśnie o bawarce... z konopi. Sam napar z młodych liści i kwiatów konopi ma bardzo wiele właściwości korzystnie wpływających na nasze organizmy. Napar działa relaksująco, odstresowująco, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, doskonale chroni organizm przed przeziębieniami, ale latem i wiosną chętnie sięgną po niego osoby zmagające się z silnymi alergiami.

Do przygotowania napoju będziesz potrzebować:

- suszu z młodych liści i kwiatów konopi/herbaty konopnej
- dobrego miodu
- mleko zwierzęce, bądź mleko roślinne (ważne jest, żeby mleko było tłuste! CBD zawarte w młodych liściach i kwiatach konopi lepiej przyswaja się z tłuszczami! W wypadku mleka roślinnego polecamy mleko kokosowe)
- wrzątku

Młode liście i kwiaty umieszczamy w ulubionym kubku i zalewamy wrzątkiem. Jeśli lubisz słabą herbatę – użyj odrobiny suszu, jeśli mocniejszą możesz użyć większej ilości. Ilość wykorzystanego do konopnego naparu suszu zależy całkowicie od naszych osobistych preferencji. Kiedy napar po około 5 minutach będzie gotowy, dolej do niego odrobinę mleka oraz miodu. Z ciepłym naparem siadamy w wygodnym miejscu i delektujemy się chwilą, w której nasz organizm dostaje zdrową dawkę odprężenia.

Smacznego i na zdrowie!